Ikke gamble med dårlige vinterdekk

Nok en gang nærmer det seg tiden for første snøfall, noe som også betyr at det er på tide å skifte om til vinterdekk. Her er det mange som har en fast rutine og bytter dekk nærmest på autopilot. Dessverre fører dette til at en del vinterdekk på norske veier er langt under den standarden de bør være. Vi har derfor sett litt nærmere på hva du bør huske når du skal skifte dekk selv.

For det å kjøre på dårlige vinterdekk kan være en enorm sjanse å ta, og du bør derfor forsikre deg om at bilen på lik linje med alle andre som skal ut av huset har riktig fottøy på seg. Ønsker du gamble vil avkastningen på dette være mer sannsynlig hos Unibet Odds hvor du kan følge motorsport med profesjonelle sjåfører (og gode dekk).

Undersøk dekkene

Før du løper avgårde og kjøper nye dekk, så kan det være greit å undersøke de du allerede har. Bildekk er riktignok forbruksvare, men ikke så ille at du må skifte de hyppig. Eneste unntaket vil riktignok være dersom det er påført skader, punktering eller lignende. Så før du kjøper nye dekk, så er det noen punkter du bør undersøke først.

Det første du kan ta en titt på er hvor slitt mønsteret i dekket ditt er. Her skal det være minimum 3 mm mønsterdybde på dekket for at det skal godkjent som vinterdekk. Du bør derfor måle dette på de områdene der mønsteret er mest slitt ned for å se om det fortsatt oppfyller kravene. Lurer du på mer om krav til dekk – kan du lese om dette hos Statens Vegvesen.

Bytte av vinterdekk

Straks du har fastslått at dekkene er gode for nok en vinter, så er det tid for å skifte dem. Her er det viktig at du har det nødvendige utstyret – i de fleste tilfeller en pålitelig jekk og svingarm for å løsne boltene. Dersom du har bil med luftfjæring, så anbefaler vi at du ikke skifter disse selv.

En ubalanse i fjæringen kan sørge for at systemet tar skade, noe som fort kan bli kostbart. Om dette er tilfellet, så kan det være lurt å heller oppsøke et verksted eller dekkhotell som kan gjøre jobben for deg. Mange tilbyr også oppbevaring av dekk, så kan du spare litt tid

Om du har en eldre bil, så kan det være greit å huske at vinterdekk gjerne bør byttes hvert 5 år. Dette er for å sikre at bilen fortsatt har et godt grep på veien, samt at den skal være i henhold til gjeldende forskrifter.

Oppsummering

Selv om det kan være fristende å unnagjøre dekkskifte så fort som mulig, så lønner det seg å undersøke kvaliteten på dekkene dine først. Vi har derfor sett litt nærmere på hva du bør tenke på før du setter vinterdekkene på bilen din for en ny sesong. Her er det spesielt dybde på mønster som er viktig å huske på, men du bør også ta en generell kontroll av dekkene.