Tips til kjøp av brukt bil

Å kjøpe en brukt bil kan være et fantastisk alternativ for deg som ønsker et nytt kjøretøy, men gjerne vil ha det til en rimeligere pris. Det finnes suverene biler på bruktmarkedet, som fortsatt er i god stand, selv etter flere år med bruk. Å selge bilen brukt er et godt alternativ for deg som vil kjøpe deg en nyere modell, men trenger litt penger til å komme deg ditt.

 

Finansier kjøpet

Det kan likevel være dyrt å kjøpe, selv om bilen er gammel og i dårligere stand enn det den en gang var. Noen velger å ta opp et billån for å finansiere kjøpet, mens andre sparer i lang tid, eller investerer i aksjer for å få råd. Du kan lære mer om aksjehandel og investering hos aksjeskole. Det er viktig å lese seg nøye opp på dette før du starter, for å kunne ta gode valg i prosessen. Selv om ønsket om ny bil er stort, er kjøpet en stor utgift som kun skal gjennomføres dersom du er i en situasjon der det er mulig å finansiere.

 

Let etter biler på nett

Internett er en fantastisk mulighet for å kjøpe brukt bil. Her er det mange som legger ut i biler i alle prisklasser, modeller, årganger og merker. Hvis du bruker sider som finn.no, er det smart å bla igjennom flere av sidene, og ikke velge det første du ser. På denne måten kan du sammenligne priser, og se på biler fra eiere som ikke har betalt for å komme først på søkeresultatene. Her kan du også legge in filtre på søket, slik at du kun får opp for eksempel biler med automatgir, fire hjulstrekk, eller i en viss prisklasse.

 

Er bilen EU-godkjent?

Det er viktig å undersøke om bilen er EU-godkjent, ettersom dette er et krav i Norge. Bilen skal være godkjent, av sikkerhets og miljømessige årsaker. Likevel er det viktig å bemerke seg at en EU-godkjenning ikke nødvendigvis tilsier at bilen er i plettfri stand. Den skal nemlig gjennomgå service, som sier mer om hvordan bilen faktisk fungerer. Det er her man sjekker at alt fungerer som det skal, og at for eksempel olje blir skiftet. Hør med tidligere eier om når bilen var på service sist, og om det finnes en rapport på hva som er blitt fikset den siste tiden.

 

Prøvekjør før kjøp

Å prøvekjøre bilen er utrolig viktig når du skal kjøpe en bruktbil. Selv om bilen er både EU-godkjent og har vært på service, kan det være du oppdager noen nye ting når du prøvekjører den. Her kan du også kikke på om bilen har rustskader på eksteriør eller interiør, og hvordan standen på dekkene er. Når du kjører bilen er det lurt å blant annet tenke over hvordan girkassen sitter, og om det kommer noen merkelige lyder fra bilen når du bremser eller svinger. Det kan også være at bilen er i fin stand helt teknisk, men at den ikke er utstyrt eller kjører helt som du foretrekker.

 

Å kjøpe brukt bil er et godt valg for deg som ønsker bil til en litt rimelig penge. At bilen er brukt behøver ikke å bety at den er i dårlig stand, eller at den er særlig gammel. Det er fortsatt viktig å undersøke den ekstra godt, slik at du sitter igjen med den perfekte bilen for deg.