Alt du bør vite om vinterdekk – piggfrie eller ikke

Vintersesongen er allerede godt i gang mange steder i landet, og skal du ut på kjøretur er det viktig å være riktig skodd etter forholdene. Her er det du bør tenke på når det gjelder vinterdekk til bilen din.

Det er ikke snøen som bestemmer når du bør legge om til vinterdekk. Gummien i vinterdekk er annerledes enn gummien i sommerdekk, og ifølge eksperter får du et bedre veigrep med vinterdekk, selv på tørr asfalt, når temperaturen kryper under 7 grader.

Den milde vinteren vi opplevde i fjor resulterte i at det for første gang så lenge ble solgt flere piggfrie vinterdekk enn piggdekk i Norge, men bare såvidt på landsbasis. I byene kjører rundt 80 prosent av bilistene med piggfrie vinterdekk, og dermed bare 20 prosent med piggdekk. På landsbygda er det imidlertid omvendt. Mange steder i landet er andelen av piggdekk på rundt 80 prosent.

Alle kan ikke kjøre piggfritt

Det beste for de norske vinterveiene er en miks av både piggdekk og piggfrie vinterdekk. Ifølge Statens vegvesen ville det blitt mye glattere på veiene om alle kjørte med piggfrie vinterdekk. Grunnen til det er at piggdekkene river opp isen, som igjen fører til bedre kjøreforhold for alle de som kjører med piggfrie vinterdekk.

Behovet for piggdekk reduseres også i takt med stadig nye sikkerhetssystemer i nyere biler. Dessuten blir også de piggfrie vinterdekkene bedre og bedre.

Så hva bør du velge – piggdekk eller piggfritt?

Hvor du bor i landet er selvfølgelig en viktig faktor når du skal bestemme deg for om du skal kjøpe nye vinterdekk med eller uten pigger. Men selv om du bor i en by hvor det kanskje ikke er så mye snø om vinteren, kan det jo hende at du for eksempel bruker bilen til og fra hytta på fjellet.

De aller fleste dekktester viser at vinterdekk med pigger har kortere bremselengde og bedre veigrep på is enn piggfrie vinterdekk. Det er imidlertid viktig å huske på at dette gjelder nye dekk. For noen år siden ble det nemlig gjennomført en test med piggdekk og piggfrie dekk som var slitt ned til fem millimeter, noe som er typisk for dekk som har kjørt i tre sesonger. Denne testen viste at de slitte piggfrie dekkene hadde minst like bra veigrep som de slitte piggdekkene, også når det gjaldt bremselengde.

Du bør derfor vurdere ditt eget bruksmønster om vinteren og hvilke kjøreforhold du kjører mest under. Men for uerfarne bilister er piggdekk fortsatt det sikreste på skikkelig vinterføre. Bilister som har mange år på baken er i langt større grad kapable til å bedømme føreforhold og holde nødvendig avstand til bilen foran, for eksempel inn mot veikryss og rundkjøringer hvor det under flere omstendigheter kan være veldig glatt.

Kjører du imidlertid ansvarlig og bruker bilen mest i byer og tettbygde strøk, kan du også vurdere å kjøpe piggfrie vinterdekk. Det er du som sjåfør som er ansvarlig for at bilen du kjører har tilstrekkelig veigrep etter kjøreforholdene. Selv om det ikke er forbudt å kjøre med sommerdekk i vinterhalvåret, er det likevel ikke lurt under noen omstendigheter. På samme måte er det heller ikke lurt å kjøre med vinterdekk om sommeren. Dette fordi gummien i vinterdekkene er hardere enn i sommerdekkene, og du får dermed dårligere veigrep på tørr og varm asfalt.

Mer svevestøv fra piggdekk

Mange velger også piggfrie vinterdekk av miljøhensyn, da det er en kjensgjerning at piggdekk fører til mer svevestøv og dermed dårligere luftkvalitet i byene. Nå hører det riktignok med i regnestykket at bilens vekt også har innvirkning på svevestøv fra veiene. Det høye antallet av Teslaer i storbyene skaper med andre ord også mer svevestøv, ettersom de veier godt over 2 tonn.

Når er det lov å kjøre med piggdekk?

I Norge er det lov å kjøre med piggdekk uansett føre fra 31. oktober, Dersom føret tilsier det, kan du også kjøre med piggdekk før denne datoen. I de tre nordligste fylkene, Nordland, Finnmark og Troms er det lov med piggdekk fra 15. oktober.

Det er ingen dato for når du kan legge om til piggfrie dekk, men det lønner seg å gjøre det i god tid før den første frosten kommer. Du har sikkert opplevd å være litt i det seneste laget når det gjelder å legge om til vinterdekk, og det er ingen behagelig situasjon å være i. Plutselig er det is på veien, og du skulle mye heller ønske at du satt hjemme i godstolen og så en film eller spilte casino online.

Hva er kravet til mønsterdybde på vinterdekk?

Minimumskravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter etter 1. november. Fram til denne datoen holder det med 1,6 millimeter, som er kravet på sommerdekk. Det betyr at hvis du kjører på vinterdekk med en mønsterdybde på 2,5 millimeter, er de lovlige den 31. oktober, men forbudt dagen etter. Dette er nye regler som trådte i kraft 1. november 2021. Men NAF anbefaler en mønsterdybde på minimum 4-5 millimeter på både piggdekk og piggfrie vinterdekk.

Må jeg bytte alle fire dekkene?

Nei, du må ikke nødvendigvis bytte alle fire dekkene, så lenge to av dem har tilstrekkelig mønsterdybde. Skal du bytte bare to dekk, må du enten bytte foran eller bak. Det vanligste er å bruke de nyeste og beste dekkene foran, da de som regel blir raskere slitt, fordi rundt 70 prosent av bremseeffekten er der. I tillegg har de aller fleste bilmodeller forhjulstrekk.