Viktig å huske på når du skifter dekk selv

Selv om stadig flere av oss bruker et dekkhotell eller får et verksted til å skifte dekk når det er på tide å legge om til vinterdekk eller sommerdekk, er det en forholdsvis enkel jobb å gjøre det selv.

Det er imidlertid noen ting du bør huske på hvis du bestemmer deg for å skifte dekkene selv. Vi gir deg tipsene.

Aller først må du ha en god jekk, aller helst en garasjejekk. Det er viktig at du velger et sted med flatt og jevnt underlag. Bruker du en vanlig sveivejekk, kan det være lurt å legge en plankebit under den før du jekker opp bilen. Du bør også finne frem et hjulkryss og en muttertrekker med riktig dimensjon.

Det vil også gjøre jobben enklere hvis du har en momentnøkkel og en dekktrykksmåler.

Sjekk dekkene dine før du skifter

Enten det er sommerdekk eller vinterdekk du skifter, er det en god anledning til å sjekke tilstanden på dekkene før du monterer dem på bilen. Sjekk dekkene for slitasje og mål mønsterdybden med en mønsterdybdemåler, som du får du kjøpt i alle bilrekvisitabutikker.

Krav til mønsterdybde

 • På vinterdekk både med og uten pigger er minimumskravet til mønsterdybde 3 millimeter. NAF anbefaler å bytte ut dekkene hvis mønsterdybden er mindre enn 4-5 millimeter.
 • På sommerdekk er minimumskravet for mønsterdybde 1,6 millimeter. NAF anbefaler imidlertid å bytte ut dekkene når mønsterdybden er mindre enn 3 millimeter.

Nye regler, som trådte i kraft 1. november 2021, sier at dekkene må ha minst 3 millimeter mønsterdybde hvis de skal brukes i vintersesongen etter 31. oktober.

Nyttige tips når du skifter dekk selv

Følger du disse rådene, bør dekkskiftet gå uten nevneverdige problemer.

 • Plasser bilen på flatt underlag
 • Sett på håndbrekket
 • Les instruksjonsboken til jekken du bruker
 • Aldri beveg deg under en bil som er jekket opp
 • Løsne hjulmutterne før du jekker opp bilen
 • Sjekk rulleretningen på hjulene, som står merket på dekket
 • Skru til skikkelig, aller helst med en momentnøkkel
 • Sjekk lufttrykket i dekkene
 • Etterskru etter noen mils kjøring

En videosnutt – som viser deg hvordan du bytter dekk på egen hånd:

Slik lagrer du dekkene dine optimalt

Når du har skiftet alle fire dekkene, bør du vaske både dekk og felg på de du har tatt av. Du bør også fjerne steiner fra mønstrene i dekkene. Sjekk også mønsterdybden. Må de byttes neste sesong, kan du spare penger på å kjøpe sommerdekk om vinteren og vinterdekk om sommeren. Mange dekkforhandlere sitter på et dekklager de gjerne vil bli kvitt før neste sesongs dekkmodeller kommer.

Hjulene du lagrer bør henge eller ligge flatt. Det bør også være tørt og mørkt der du oppbevarer dem gjennom vinteren eller sommeren. Ikke legg andre ting oppå dekkene du lagrer.

Når er det forbudt å kjøre med vinterdekk?

I de tre nordligste fylkene i landet, som er Nordland, Finnmark og Troms, kan du kjøre med piggdekk mellom 15. oktober og 30. april. Hvis føret tilsier det, kan du også kjøre med piggdekk utenom disse datoene. I resten av landet er det fra 31. oktober til den første mandagen etter 2. påskedag.

Hvorfor ikke prøve et dekkhotell?

Selv om det fortsatt er mange som velger å skifte dekkene selv, er det et stadig økende antall av oss som sverger til dekkhotell. Ved å bruke et dekkhotell, kan du være sikker på at jobben blir gjort på en korrekt måte, og ikke minst så slipper du å gjøre jobben selv. Du trenger heller ikke å tenke på oppbevaring av dekkene – de bor jo på hotell.

Det er mange dekkhotell å velge mellom. Dekkmann har alene over 60 stykker rundt omkring i landet. Men det finnes mange andre også. I tillegg tilbyr mange bilforhandlere eget dekkhotell.

Fordelen med å bruke et dekkhotell, er først og fremst at det er fagfolk som skifter dekkene for deg. De oppbevarer dekkene på riktig måte og de skrur til med momentnøkkel, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å måtte etterskru etter å ha kjørt noen mil.